Samenspel // VDL Nedcar en NESQ

Https static limburger nl Assets Images Upload 2023 11 02 f71d7a86 8f34 4aa9 9360 e0ed4fe4461a

NESQ heeft al vele mooie ondernemingen en organisaties kunnen helpen bij hun vraagstukken. In deze blogreeks gaan we in gesprek met partners en ambassadeurs die samen met ons stappen hebben gezet in hun groeiambities. We staan stil bij de uitdagingen, de kansen die zijn benut en de samenwerking die we zijn aangegaan.

Vandaag aan het woord: VDL Nedcar. De enige Nederlandse, onafhankelijke autoproducent. Al vijftig jaar bouwen zij met passie en plezier kwalitatief hoogstaande auto’s. Hoe wij VDL Nedcar hebben geholpen? We nemen je mee in deze case!

Er was eens…

Een autofabrikant die elke dag honderden hoog kwalitatieve auto’s produceert. Eén van de prioriteiten binnen de organisatie was het trainen van medewerkers om zo de kwaliteit hoog te houden. En om dat niveau nog hoger te tillen, moest hun huidige ‘Training on the Job’ beter georganiseerd en uniform toegepast worden. Daar kwamen de nodige uitdagingen bij kijken.

NESQ, want…

Nedcar is al jaren bezig met het verbeteren van onboarden en werkplektrainen. De bestaande aanpak werkte onvoldoende. Ze waren op zoek naar verbetering en naar een goede uitvoering waarin de factor ‘mens’ centraal moest staan. Een spreuk van VDL Nedcar die overal in de fabriek hangt is: kwaliteit = vakmanschap x passie. Dit sluit perfect aan op onze aanpak die verwerkt zit in ons logo. Passie is rond en organisch (de mens) en vakmanschap is vierkant (het proces). Een perfecte match met ons dus!

Op maat maken
Tom: “Hoe wij dit aanpakten? Bij NESQ hebben we oprechte interesse in onze klanten en hun werkwijze. We voerden gesprekken en trokken de werkschoenen aan om de vloer op te gaan. In verschillende lagen en op verschillende afdelingen in de fabriek keken we samen met de mensen waar welke behoeftes speelden. Dat hebben we samen ontwikkeld en getest. Daardoor is er een VDL Nedcar ‘Way of Working’ ontstaan.”

38242250 e449 11e8 a7a0 ac1b0459a93d

Hierbij hebben we de ‘Job Trainers’ van VDL Nedcar actief betrokken. Samen is er een nieuwe manier van trainen met impact ontwikkeld. Tools en methodieken die al werden gebruikt, zijn afgestoft en waar nodig zijn er nieuwe hulpmiddelen ontwikkeld. De teamleiders binnen de VDL Nedcar-fabriek zijn een belangrijke schakel in het Job Train programma. Tijdens het ontwikkelen van het programma hebben we gekeken hoe de teamleiders maximaal kunnen bijdragen aan het succes, zodat de aanpak breed gedragen wordt. In het uitrolprogramma krijgen de teamleiders een ‘awareness training’ zodat zij zich heel bewust zijn van hun rol en verantwoordelijkheden in het totale programma.

Stephen: “Om de nieuwe werkwijze in de praktijk te toetsen, is er een testdag georganiseerd waarin de hele aanpak werd gesimuleerd. Met de feedback van die testdag kon de aanpak weer aangescherpt worden.”

De oplossing

Nu staat er een goed getest en intern gedragen programma dat ervoor zorgt dat de topkwaliteit van het product wordt geborgd omdat de medewerkers beter getraind worden. Daarnaast krijgen ook bestaande en nieuwe medewerkers meer aandacht. zodat het verloop lager is. Overall is het dus van belang geweest om de mens centraal te zetten dit vraagstuk en dus de oplossing. Directie VDL Nedcar: “Goed getrainde medewerkers zorgen ervoor dat de kwaliteit omhoog gaat en dat medewerkers het leuk vinden om bij ons te werken.”

Met de nieuwe aanpak hebben de eigen Job Trainers handvatten waardoor ze sneller, effectiever en met impact kunnen trainen. Patricia is Job Trainer Taakgroep Paint: “In de dagelijkse praktijk zie ik wat het effect van een goede training is op de kwaliteit die wij leveren. Met de mogelijkheid om te kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van een nieuwe manier van werken heb ik meegebouwd aan de organisatie en kan ik mijn rol als trainer beter invullen”. De samenwerking met VDL Nedcar heeft geresulteerd in meer structuur, betere trainingen en vooral meer aandacht voor de mens. En dat zien we graag!

VDL NEDCAR NESQ

Benieuwd naar onze andere klantverhalen? Klik hier.