Mensenwerk // Eigenaarschap over de oplossing

Mensenwerk Podcast Spotify

In de podcast Mensenwerk gaan we in gesprek met mensen die zich maar al te goed beseffen dat de groei van een organisatie wordt bepaald door de groei van haar mensen. Denk aan ondernemers, medewerkers, ambassadeurs, partners en hogescholen die aanschuiven achter de microfoon. Het gesprek? Die gaat over hoe onder andere organisaties, ondernemers, managers, medewerkers gemotiveerd en ondersteund kunnen worden om het beste uit zichzelf, de mensen en organisatie te halen.

In deze aflevering van Mensenwerk spreken we met Camiel Ploegmakers, transitiemanager bij Fullwood JOZ en Patrick van der Aa, algemeen directeur bij R&R Systems. Welke ervaringen, tips en leerpunten krijgen zij mee in de verandering of groei van hun organisatie? Beluister hier de aflevering:

Mens centraal zetten in de oplossing

Een thema dat sterk naar voren komt bij beide gasten is het eigenaarschap over de oplossing. Camiel: “In het proces van verandering en groei is het van belang dat je medewerkers meeneemt in het proces om de problemen zichtbaar te maken en daar iets mee te doen. Zo geef je ze het inzicht; wat kan ik zelf doen om iets op te lossen of bij te dragen?” Patrick: “Door transparant te zijn, leg je verbinding met mensen. Samen kom je tot de vraag: wat betekenen de veranderingen voor mij, wat zijn de consequenties en wat werkt voor mij met betrekking tot een nieuwe werkwijze? En door ze mee te nemen in dat proces, worden ze onderdeel van de oplossing. Ze werken dan met intrinsieke motivatie aan verandering in groei, in plaats van dat ze het opgelegd krijgen.”

Casus

In elke aflevering leggen we de gasten een casus voor. In dit geval: een grote organisatie verandert van productgroep. Ze gaan van bijvoorbeeld het produceren van fietsen naar het produceren van tiny houses. Hoe neem je de mensen in de organisatie daarin mee? Hoe creëer je een nieuwe manier van werken, hoe ga je om met de kennis die wegvloeit en het onboarden van nieuwe mensen? Hoe zouden Camiel en Patrick dit aanpakken?

Tips

Elke aflevering sluiten we af met enkele tips of geleerde lessen als het gaat om groeien als organisatie en als mens binnen een organisatie. Camiel: “Hou het simpel. Zo raak je niet te veel mensen kwijt.” Patrick vult aan: “Praat taal die mensen begrijpen en weer zo open transparant mogelijk.” Benieuwd naar meer tips? Luister de hele aflevering!

Luister hier naar de aflevering van Mensenwerk over aandacht en open communicatie.

IMG 2075

Benieuwd naar onze andere cases? Lees hier een paar mooie klantverhalen.