Mensenwerk // De kracht van communicatie

Mensenwerk Podcast Spotify

In de podcast Mensenwerk gaan we in gesprek met mensen die zich maar al te goed beseffen dat de groei van een organisatie wordt bepaald door de groei van haar mensen. Denk aan ondernemers, medewerkers, ambassadeurs, partners en hogescholen die aanschuiven achter de microfoon. Het gesprek? Die gaat over hoe onder andere organisaties, ondernemers, managers, medewerkers gemotiveerd en ondersteund kunnen worden om het beste uit zichzelf, de mensen en organisatie te halen.

In de derde aflevering van de podcast Mensenwerk delen Niek Wansink (Education & Safety and Health Officer bij Koninklijke Euroma BV) en Mara van Heffen (Organisatieontwikkelaar bij NESQ) als young professionals hun kijk op het werkveld. Zij gaan met elkaar het gesprek aan rondom het (grote!) belang én de impact van communicatie wanneer een organisatie in transitie is. Beluister hier de aflevering:

De kracht van communicatie

Tijdens deze aflevering komt het belang van goede communicatie terug. Hoe zorg je ervoor dat je weerstanden wegneemt en dat medewerkers in de modus "ik wil" komen. Mara: "Je kan niet zeggen dat de weerstand altijd op maar één laag in de organisatie ligt. Belangrijk is dat je de mensen op de man af confronteert met de weerstand en laat zien wat het groeipad kan zijn. Ik doe dit via trainingen". Niek: "Het moet voor de medewerker vooraf heel duidelijk zijn. We kunnen wel een heel mooi plan maken maar wanneer de medewerker niet wil of het niet begrijpt dan land het niet. Het is belangrijk dat je de taal van je medewerkers blijft spreken".

Het belang van taalgebruik

Communicatie is meer dan alleen de juiste woorden gebruiken of dingen 'gewoon maar uitspreken'. Het gaat ook om begrip, of beter gezegd: elkaars taal spreken. Niek: "Bij het schrijven van een opleidingsplan vraag ik mijzelf altijd af: hoe zorg ik dat de door mij geschreven opleidingen ook duidelijk zijn voor de medewerkers. We kunnen namelijk wel iets opschrijven of een mooi plan maken, maar zolang de medewerker niet wil of het niet begrijpt heb je er eigenlijk niks aan". Mara: "Ik kan mij wel herkennen in dit verhaal. Het is zo belangrijk om de taal van je medewerkers te spreken, je wil voorkomen dat je de wil en motivatie van je medewerkers verliest omdat je een andere taal spreekt dan je medewerkers'.

Tips

Zowel Niek als Mara benadrukken dus het belang van de juiste communicatie met je medewerkers. Daarnaast werd de aflevering zoals elke week weer afgesloten met tips of geleerde lessen als het gaat om groeien als organisatie en als mens binnen de organisatie. Niek: "Betrek de mensen met de meeste weerstand. Trek die in je project. Dit is soms niet makkelijk maar zij hebben wel veel invloed. Als zij enthousiast worden dan gaat de rest vaak mee". Mara vult aan: "Helemaal mee eens. En zorg voor persoonlijke aandacht aan je mensen. Als je voldoende water geeft groeit het plantje echt wel". Wat die tips verder inhouden en meer geleerde lessen horen? Luister de hele aflevering!

Luister hier naar de aflevering van Mensenwerk over aandacht en open communicatie.

IMG 2400

Benieuwd naar onze andere cases? Bekijk hier een paar mooie klantverhalen.