Samenspel // Machinefabriek Repak en NESQ

NESQ REPAK

Van groei naar grip: Hoe Machinefabriek Repak productie verdubbelt

NESQ heeft al vele mooie ondernemingen en organisaties kunnen helpen bij hun vraagstukken. In deze blogreeks gaan we in gesprek met partners en ambassadeurs die samen met ons stappen hebben gezet in hun groeiambities. We staan stil bij de uitdagingen, de kansen die zijn benut en de samenwerking die we zijn aangegaan.

Vandaag aan het woord: Machinefabriek Repak. Een bedrijf in Emmen dat hightech verpakkingsmachines voor de foodindustrie ontwikkelt en wereldwijd levert. Hieronder nemen we je mee in de samenwerking en aanpak bij Machinefabriek Repak.

Van 200 naar 400 machines per jaar

Machinefabriek Repak staat voor een flinke groei: van 200 naar 400 machines per jaar. Dit brengt grote uitdagingen met zich mee. Hoe realiseren we met hetzelfde team een hogere output? Hoe borgen we kwaliteit en veiligheid in het proces? Hoe houden we grip op doorlooptijd en "first time right" produceren? En als we opschalen met nieuwe medewerkers, hoe zorgen we ervoor dat zij zich op een prettige en effectieve manier integreren in de organisatie? Vele vragen waarvoor Machinefabriek Repak NESQ heeft ingeschakeld.

"De verschillende werkwijzen moesten uit de hoofden van de medewerkers worden gehaald, vastgelegd en overdraagbaar worden gemaakt."

Mensen maken het verschil: de sleutel tot succes

De toenmalige productiemanager van Machinefabriek Repak kende Stephen Bark van NESQ en was gecharmeerd van hun manier van werken. Er moest namelijk een beetje meer ‘jeu’ bij komen kijken. De organisatie zocht een aanpak met meer energie en mensgerichtheid, en niet simpelweg een "u vraagt, wij draaien"-methode.

"NESQ integreert vanaf het begin in het team om de organisatie echt te leren kennen en stelt altijd de mens centraal."

Tom Lubbersen, Continuous Improvement Engineer bij Machinefabriek Repak:

"Bij het groeien en uitbreiden van ons team wilden we grip houden op onze kwaliteit en output. Maar vooral: hoe doen we dat met een kundig en enthousiast team? Dit was een belangrijke reden om NESQ in te schakelen. NESQ integreert vanaf het begin in het team om de organisatie echt te leren kennen en stelt altijd de mens centraal."

Aansluiten bij de dynamiek

Bij NESQ staat de mens centraal, niet de methodiek. We vinden het belangrijk dat een aanpak intern wordt gedragen. Daarom leggen we verbindingen met mensen binnen de organisatie, zowel op de werkvloer als in het management. We zorgen ervoor dat medewerkers van Machinefabriek Repak actief meedenken en mede-eigenaar worden van de oplossing. Dit zie je terug op de werkvloer: de productiemanager vertelt dat medewerkers weer met een glimlach binnenkomen. "Het team draait zelfstandig en organiseert zichzelf, mét plezier."

"Het team draait zelfstandig en organiseert zichzelf, mét plezier."

Stephen Bark, NESQ:
"We zijn gestart met een `stagedag`; simpelweg een dag meelopen in de organisatie. We observeerden processen, interacties en werkwijzen. Die inzichten deelden we met het managementteam en de medewerkers. We wilden namelijk samen ontdekken wat er nodig was om grip te krijgen op kwaliteit en output. Op deze manier creëer je een traject op maat én worden mensen eigenaar van dat wat er verandert, in plaats van dat er door een externe wordt verteld hoe ze het anders moeten gaan doen."

Van uitdaging naar aanpak: zo werkt het nu

In nauwe samenwerking met de productieafdeling en het Continuous Improvement Team van Machinefabriek Repak is een intern gedragen aanpak ontwikkeld voor onboarding en werkplek trainen.

Dit heeft geleid tot:

  • Vastgelegde kennis en kunde, toegankelijk voor zowel bestaande als nieuwe medewerkers.

  • Opleiding van meerdere interne trainers als werkplek trainers, waardoor medewerkers effectief worden getraind in kritische vaardigheden.

  • Onboarding en werkplek trainen als vast onderdeel van de dagelijkse operatie, waarbij de interne organisatie eigenaarschap heeft over het proces.

"Het enthousiasme en de energie tijdens en na de training geven je het vertrouwen om direct aan de slag te gaan."

2023 09 NESQ REPAK 12

Tom Lubbersen, Continuous Improvement Engineer bij Machinefabriek Repak:
"Samen met drie collega's ben ik door NESQ opgeleid als werkplek trainer. Tijdens deze 'train de trainer'-training kregen we handvatten om met meer impact bestaande en nieuwe medewerkers te trainen. Er was veel aandacht voor zowel hard- en soft skills als de organisatorische kant en het slim vastleggen van kennis. Dankzij de intensieve begeleiding op de werkvloer is de trainingsmatrix ontwikkeld en geïmplementeerd. Het enthousiasme en de energie tijdens en na de training geven je het vertrouwen om direct aan de slag te gaan."

Blijvend succes: een aanpak die werkt

Tom Lubbersen, Continuous Improvement Engineer bij Machinefabriek Repak:
"We zijn begonnen in het magazijn, waar het nieuwe trainingssysteem direct goed werkte. Per afdeling hebben we gekeken wat het beste past, omdat bijvoorbeeld de expeditie- en montageafdelingen complexere processen hebben. Hoe zet je bepaalde machines of modules in elkaar? Dat vraagt om andere instructies. Maar we blijven ontwikkelen: we leggen alles vast, toetsen of het werkt en verbeteren waar nodig. Zo blijven we optimaliseren."

De nieuwe aanpak vormt een stevige basis voor verdere groei. Het managementteam en de productieteams geloven in de aanpak en zien de toegevoegde waarde van goed onboarden en werkplek trainen. NESQ heeft gewerkt volgens de aanpak: voordoen, samen doen, zelf doen. Dit bleek zeer effectief. De veranderingen zijn goed ontvangen en succesvol doorgevoerd.

Benieuwd naar onze andere klantverhalen? Klik hier.